fbpx Skip to main content

Je hebt vast wel eens een verhaal geschreven of een leuk idee gehad dat je graag met de wereld wilt delen. Maar hoe zet je dit nu om naar een aantrekkelijke video voor social media? In iedereen schuilt een regisseur; heb je een tof idee om je nieuwste product, dienst of actie te promoten? Pak je smartphone uit je broekzak en lees de onderstaande tips over hoe je met jouw basic tools een professionele video kan maken en inzetten!

1. Trek de aandacht binnen de eerste seconden

Tegenwoordig scrolt iedereen als een speer door zijn tijdlijn. De gemiddelde aandachtsspanne van een social media gebruiker is dan ook zo rond de 1.7 seconden. Wat betekent dit voor de content creator? Het is van belang dat je de kijker direct binnen de eerste seconden te pakken hebt; je wilt meteen beginnen met het vetste shot, belangrijkste stuk informatie, en of dat lachend gezicht in de intro van de video. Video Trailers doen dit ook al een tijdje; ze geven een korte opsomming van 5 seconden over wat de kijker te zien gaat krijgen in een trailer, en dan pas komt de opening van de trailer zelf. Is het stijlbreuk of niet mooi om zo je video’s in te richten? Dat zeker. Is het effectief? Hell yes it is.

2. Wees duidelijk, ook zonder audio

Wist je dat 85% van de Facebook-gebruikers video’s bekijkt zonder geluid? Stel je voor; je zit in de trein en je ziet een willekeurige video op je tijdlijn voorbij komen. Je hebt dan vaak standaard het geluid uit staan, want je wilt niet aan de hele treincoupé laten horen wat je aan het kijken bent. Dit betekent niet dat het toevoegen van geluid niet nodig is. Geluid en vooral geluidseffecten vormen een belangrijk onderdeel van elke goede video en mogen niet ontbreken. Sterker nog; je kan beter een video maken met professioneel geluid en slecht beeld, dan professioneel beeld en slecht geluid; dit geldt zeker voor een video medium zoals YouTube. Daarnaast blijft er zo’n 15% over die wel met geluid kijkt.

Als je geen tijd hebt of moeite wilt steken in audio, check dan even voor ‘copyright free’ muziek; dit is muziek die je gratis mag en kan gebruiken op alle social media platforms. Wil je een boodschap vertellen in je video, doe dat dan met ondertiteling of captions. Dit maakt het voor de kijker mogelijk om de boodschap van de video toch te kunnen volgen.

zittende man kijkt naar zijn smartphone

3. Maak je video mobielvriendelijk

Aangezien de meeste mensen social media via hun telefoon gebruiken, wil je juist voor een goede mobiele ervaring van je video zorgen. Denk daarom ook na over de verschillende factoren zoals videolengte en videoformaat. Deze zijn uiterst belangrijk om de kijkervaring voor een mobiele gebruiker zo optimaal mogelijk te maken. Is jouw video mobiel onvriendelijk ? Dan kun je vaarwel zeggen tegen organisch bereik.

4. Opnameformaat: verticaal vs. vierkant

Verticaal

Vroeger, toen social media nog in opmars was, was het uit den boze om verticaal te filmen. Je krijgt immers maar 1/3e van het horizontaal beeld gefilmd. Dit werd vroeger (cynisch gezien) het Verticaal Video Syndroom (VVS) genoemd. Tegenwoordig zijn we dit grotendeels gaan omarmen; mede door de opkomst van Instagram, en nu ook TikTok.

Het formaat is erg afhankelijk van het apparaattype, het type kanaal en wat voor type videoadvertentie je wilt inzetten. Door de opkomst van mobiele gebruikers vindt een verschuiving plaats van horizontale (16:9) naar verticale (9:16) video content. Verticale video’s blijken effectiever op mobiele apparaten (waar Instagram slim op in heeft gespeeld met IGTV). Gebruikers hoeven namelijk hun scherm niet te draaien. Meer schermruimte voor de videoadvertentie betekent dat de visuals en tekst meer aandacht trekken en makkelijker leesbaar zijn!

Vierkant

Naast verticale formaten zijn ook de vierkante video’s (1:1) in opkomst. Het voordeel hiervan is dat het op ieder mobiel apparaat goed wordt weergegeven, ongeacht welk merk of model. Het scherm (of je hoofd) hoeft niet persé gedraaid te worden en dat is fijn voor zowel de mobiele gebruiker, als de PC gebruiker. Het addertje onder het gras? Je zult je video moeten croppen om hem vierkant te krijgen; het nadeel ervan is dat er informatie kan wegvallen aan de zijkanten. Voordat je filmt, ben dan heel bewust of je video vierkant (1:1), verticaal (9:16) of horizontaal (16:9) moet zijn.

Ontdek onze resultaatgedreven aanpak

Voor organisaties die online winst willen maken.

Pure Minds samen naar resultaat