fbpx Skip to main content

Als je aan november denkt, denk je waarschijnlijk aan de komst van Sinterklaas, de surprise die je nog moet voorbereiden en aan de feestdagen die steeds dichterbij komen. De laatste jaren is er echter nog een ander fenomeen dat in november steeds meer de hoofdrol is gaan spelen: Black Friday. 

Black Friday is een shopping dag die overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten. Het vindt plaats op de dag na Thanksgiving en op deze dag geven veel winkels en webshops enorme kortingen op hun producten. Het idee is dat je (met de feestdagen in het uitzicht) zo veel mogelijk kunt kopen voor een lage prijs. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Black Friday heeft namelijk een grote negatieve impact op het milieu, de economie en de samenleving. Het stimuleert overconsumptie, verspilling en uitbuiting. Het zorgt voor meer CO2-uitstoot, afval en ongelijkheid. Het maakt ons niet gelukkiger, maar juist ontevredener. Het is een dag die draait om hebzucht, niet om behoefte. De vele video’s van vechtpartijen die uitbreken in Amerikaanse warenhuizen zijn hier misschien wel het meest sprekende bewijs voor.

De principes die Black Friday vertegenwoordigt passen steeds minder bij de idealen die we als maatschappij moeten nastreven. Daarom is er een alternatief ontstaan: Green Friday. Dit is een dag die draait om duurzaamheid, niet om korting. Het gaat om bewust kiezen, niet om impulsief kopen. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Het gaat om delen, niet om hebben. Het gaat om waarderen, niet om vergelijken.

In deze blog leggen we uit wat Green Friday precies is, hoe het verschilt van Black Friday en hoe jij als ondernemer Green Friday in kunt zetten in jouw marketingstrategie.

Wat is Green Friday?

Green Friday is een initiatief dat in 2017 is gestart door de Franse organisatie Envie, die zich inzet voor sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Het idee is om op de dag na Thanksgiving een tegengeluid te geven aan de consumptiemaatschappij en een positieve boodschap te verspreiden over duurzaamheid.

Green Friday nodigt mensen uit om na te denken over hun consumptiegedrag en de impact daarvan op de planeet en de mensen. Het moedigt mensen aan om minder te kopen, beter te kiezen en langer te gebruiken. Het stimuleert mensen om hun spullen te repareren, te ruilen of te doneren in plaats van weg te gooien. Het inspireert mensen om lokale, eerlijke en groene producten te ondersteunen in plaats van massaproductie en uitbuiting.

Green Friday is dus geen dag van kortingen, maar een dag van acties. Verschillende winkels, bedrijven en organisaties doen mee aan Green Friday door bijvoorbeeld bomen te planten, goede doelen te steunen of circulaire economie te promoten. Ze laten zien dat er een andere manier van consumeren mogelijk is, die beter is voor de wereld en voor onszelf.

Hoe verschilt Green Friday van Black Friday?

Green Friday verschilt op veel manieren van Black Friday. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje:

  • Het doel: Black Friday heeft als doel om zo veel mogelijk te verkopen en te verdienen. Green Friday heeft als doel om zo veel mogelijk te besparen en te beschermen.
  • De impact: Black Friday heeft een negatieve impact op het milieu, de economie en de samenleving. Green Friday heeft een positieve impact op het milieu, de economie en de samenleving.
  • De waarde: Black Friday verlaagt de waarde van de producten door ze af te prijzen. Green Friday verhoogt de waarde van de producten door ze te waarderen.
  • Het gedrag: Black Friday stimuleert overconsumptie, verspilling en uitbuiting. Green Friday stimuleert bewustwording, hergebruik en solidariteit.
  • Het gevoel: Black Friday maakt ons ontevreden, gestrest en schuldig. Green Friday maakt ons tevreden, ontspannen en trots.

Hoe kun je als bedrijf meedoen met Green Friday?

Green Friday biedt bedrijven een geweldige kans om hun betrokkenheid bij milieuvriendelijke praktijken te tonen en tegelijkertijd hun zakelijke doelstellingen te behalen. Een belangrijke manier om deel te nemen aan Green Friday is door duurzame producten en diensten te promoten. Dit kan onder meer betekenen dat je als bedrijf investeert in milieuvriendelijke verpakkingen, gerecyclede materialen gebruikt of producten met een lange levensduur aanbiedt. 

Het is ook essentieel om transparant te zijn over de duurzaamheidsinspanningen van je bedrijf, bijvoorbeeld door middel van heldere communicatie en het delen van impactrapporten. Daarnaast kun je overwegen om op Green Friday de opbrengsten van bepaalde producten of een percentage van de omzet te doneren aan milieuprojecten of non-profitorganisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. Dit laat zien dat je bedrijf niet alleen streeft naar winst, maar ook naar een positieve impact op de planeet.

Hoe kun je Green Friday gebruiken om jouw doelgroep te activeren?

Green Friday biedt een uitgelezen kans om je doelgroep actief te betrekken bij duurzame initiatieven. Een effectieve manier om dit te doen is door educatieve content te delen. Je kunt blogposts, video’s of infographics creëren die informatie verstrekken over duurzame consumptie, milieuvriendelijke gewoontes en de voordelen van het kiezen voor groene producten. Daarnaast kun je interactieve campagnes opzetten, zoals wedstrijden, uitdagingen of enquêtes, om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten. Denk hierbij aan initiatieven waarbij klanten worden aangemoedigd om hun eigen duurzame gewoonten te delen of ideeën voor milieuvriendelijke acties te delen. 

Wil je toch iets doen met het korting-aspect van Black Friday? Dan kun je bijvoorbeeld speciale aanbiedingen en kortingen aanbieden op je duurzame producten om consumenten te stimuleren om bewuste keuzes te maken. Zo zet je de aantrekkelijkheid van Black Friday toch in, maar wel met een groen randje.

Green Friday vs. Black Friday: Kies voor duurzaamheid in plaats van korting

Doe je ook mee met Green Friday?

Green Friday geldt nu vooral nog als duurzaam alternatief voor Black Friday, maar hoe mooi zou het zijn als we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat Green Friday de standaard wordt? Ook jij kunt hier als bedrijf aan meedoen door in je marketingplan rekening te houden met de tips die we hierboven noemden. Wil je het helemaal groen aanpakken? Dan pas je deze tips natuurlijk het hele jaar door toe en gooi je er met Green Friday alleen een schepje bovenop!

Green Friday draait om duurzaamheid, niet om korting. Het gaat om bewust kiezen, niet om impulsief kopen. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Wil je sparren over de manieren waarop je Green Friday in jouw marketingstrategie kunt implementeren? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag mee!

Hulp nodig bij je Green Friday of Black Friday planning?

Stuur een mail naar info@pureminds.nl of bel naar +31 45 369 0530

Pure Minds samen naar resultaat