fbpx Skip to main content

SEO Migratieplan

Meer weten?

Een goed migratieplan is essentieel voor een correcte SEO-migratie. Bekijk het zo: je verhuist niet zonder na te denken over wat je mee wilt nemen en hoe je het in je nieuwe huis krijgt. Precies zo gaat het ook bij een verhuizen van een domein: je wilt dat je SEO-waarde ook mee verhuist, zodat je websiteverkeer constant blijft na de migratie.

Wat is een SEO migratie?

Bij een SEO migratie zorg je ervoor dat je de SEO-waarde van je website op de juiste manier overdraagt naar een nieuwe website, zodat je positie in Google behouden blijft. Er zijn veel Google ranking factoren van belang voor Search Engine Optimization (SEO). Met een goede SEO-migratie zorg je ervoor dat de positie die je hebt opgebouwd, doorgegeven wordt aan de nieuwe site.

Waarom is een goed SEO migratieplan noodzakelijk?

Kort gezegd? Het is zonde om je harde werk van de afgelopen jaren ongedaan te maken. Je hebt al veel tijd, geld en moeite geïnvesteerd in het schrijven van teksten, linkbuilding en technische optimalisaties. We hebben al te vaak gezien dat er bij het bouwen van een nieuwe site geen rekening werd gehouden met SEO, met verlies van vrijwel alle traffic als gevolg. Al je eerdere werk is dan eigenlijk voor niks geweest. Een migratie hoeft geen verlies van rankings te betekenen, mits deze goed is voorbereid.

Onze aanpak voor een SEO Migratieplan

We werken volgens onze SEO migratie checklist. Hierin komen alle zaken voor die geregeld moeten worden om de migratie vlekkeloos te laten verlopen.

SEO migratie checklist

 

Stap 1. Onderzoek de SEO positie van de oude website

 • SEO content audit. Posities, vertoningen en klikken van belangrijke zoekwoorden.
 • SEO technische audit van de oude website. Technische score bepalen en openstaande issues. Website snelheid analyse. Backup maken van sitemap en robots.txt.
 • Backlink profielanalyse. Bestaande backlinks inventariseren en bepalen welke behouden moeten blijven.

Stap 2. Technische SEO migratie

 • URL structuur bepalen
 • Headingstructuur implementeren (H1, H2, etc.)
 • Sitemaps maken voor de nieuwe site
 • Robots.txt maken voor de nieuwe site
 • 301-redirect plan maken en doorvoeren
 • Website snelheid optimaliseren
 • Google Search koppeling maken
 • Google Analytics koppeling maken

Stap 3. Content SEO migratie

 • Contentoverdracht. Migreer de bestaande inhoud naar de nieuwe site. Oftewel, teksten, afbeeldingen en video.
 • Metatags overdragen. Meta-omschrijvingen en -titels controleren en optimaliseren.
 • Alt-teksten overdragen. En controleren en optimaliseren.

Stap 4. Backlinkprofiel updaten

 • Backlinks bijwerken

Stap 5. Na de SEO migratie

 • Google Search Console updaten. Nieuwe sitemap toevoegen en settings controleren.
 • SEO content audit. Posities, vertoningen en klikken van belangrijke zoekwoorden.
 • Technische SEO audit uitvoeren. En websitesnelheid checken. Eventuele issues oplossen.
 • Prestaties vergelijken met oude site en bijsturen waar nodig.
Pure Minds

SEO migratie: Samenwerking met developer

Een developer kan rekening houden met bovenstaande stappen en de migratie dus goed laten verlopen. Er wordt namelijk nog wel eens vergeten dat een developer geen online marketeer is, en een online marketeer geen developer. Wanneer we tijdig kunnen samenwerken wordt het verliezen van SEO waarde voorkomen.

Een goede aanpak is het halve werk

In het geval van een SEO migratie is dit letterlijk het geval. Wanneer de SEO migratie checklist niet volledig wordt gevolgd, is de kans groot dat er na de lancering van de site nog gesleuteld moet worden. Dat wil je niet. Met een goede aanpak sla je een efficiëntieslag en heb je de grootste kans op behoud of zelfs stijging van je organische ranking.

Zoals je hebt gezien, komt er nogal wat kijken bij een SEO-migratie. En er hangt nogal wat vanaf. Maak gebruik van de kennis en ervaring van de specialisten van Pure Minds om dit proces vlot en succesvol te laten verlopen. Meer weten? Neem direct contact met ons op!

De onderdelen van SEO

De autoriteit van je website wordt door middel van linkbuilding versterkt. Dit is een cruciaal onderdeel om hogere posities in zoekmachines te bemachtigen.

De technische aspecten van je website spelen een belangrijke rol in de vindbaarheid van je website. Wij zorgen dat alles goed staat.

Niet alleen schrijven wij unieke teksten waarmee de pagina’s op je website beter vindbaar worden. Ook overtuigen wij websitebezoekers om klant te worden.

Zoekmachine optimalisatie gericht op jouw regio of plaats. Met lokale SEO zorg je dat de buurt jou vindt.

De basis van een gedegen SEO strategie begint bij een zoekwoordonderzoek. Wij definiëren relevante zoektermen waar je website gevonden op gaat worden.

Meer weten?

Ben jij benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Stuur een mail naar info@pureminds.nl of bel naar +31 45 369 0530

Neem contact met ons op
Pure Minds samen naar resultaat