fbpx Skip to main content

Drones zijn volop in ontwikkeling en worden ieder jaar populairder. En dat is ook niet zo gek. Iedereen die wel eens met een drone heeft gevlogen is het dan ook met elkaar eens over het volgende: er gaat een nieuwe wereld voor je open. De wet van Moore¹ is ook van toepassing op onze vliegvrienden; ieder jaar worden de drones sneller, steviger, veiliger en de camera’s eronder worden met iedere iteratie beter en van hogere kwaliteit.

De Europese Unie heeft de drone markt de afgelopen jaren nauwkeurig in de gaten gehouden. Sterker nog, op 1 juli 2020 introduceerde de Europese Commissie strengere regels voor dronegebruik. Hierin werd niet langer onderscheid gemaakt tussen recreatieve en professionele dronevliegers. Daarnaast werden er nieuwe classificaties ingevoerd voor drones. De nationale regels kwamen hiermee op 31 december 2020 definitief te vervallen. Dit heeft grote gevolgen gehad voor zowel de dronepiloot als het bedrijf dat dronebeelden wil laten maken. 

Omdat het de nodige tijd zou gaan kosten om alle technische vereisten scherp te krijgen en alle veranderingen op het gebied van regelgeving door te voeren, werd een overgangsregeling tot 1 januari 2023 in het leven geroepen. Deze regeling is verlengd tot 1 januari 2024. 

Wat voor soort drones zijn er?

In 2010 kwam Parrot met de allereerste drone die bestuurbaar was via smartphones. Drie jaar later kwam de grote speler DJI met de Phantom drone. Deze drone was echter niet geschikt voor filmwerk, maar werd eerder gezien als speelgoed. Je kon er namelijk niet mee filmen of fotograferen. Pas twee jaar later kwam DJI met de eerste drone die een camera met gimbal ‘under the hood’ had. Hiermee kon naast radiografisch vliegen ook voor het eerst via een systeem gefilmd worden. Ondertussen zijn we beland in 2023. In korte tijd zijn er veel nieuwe drones met allerlei technieken op de markt gekomen. Laten we de verschillende soorten drones eens even op een rijtje zetten. 

drone foto python efteling

Microdrones

De allerkleinste drones op de markt zijn microdrones. Ze zijn extreem licht en snel en kosten vaak niet meer dan een paar honderd euro. Over het algemeen behoren microdrones dan ook tot de ‘speelgoedcategorie’. Ben je nieuw in de dronewereld? Dan is een microdrone de perfecte drone om mee te oefenen. Toch werken ook veel professionals nog steeds graag met een microdrone om dynamische momenten in beeld te brengen. Gewapend met een GoPro en een accu van 15 minuten kunnen ze met perfecte precisie door de kleinste ruimtes en raampjes vliegen…tenminste, als je een ervaren drone piloot bent.

FPV drones

FPV drones (First Person View), ook wel race drones genoemd, kunnen met hoge snelheden een parcours afleggen. Ze beschikken over een camera die bestuurbaar is via live-beelden, waardoor men zelfs op grote afstand nauwkeurig kan bepalen in welke richting de drone moet vliegen. Over het algemeen zijn FPV drones eenvoudig te besturen en dus geschikt voor beginnende dronepiloten. Zo beschikken de meeste FPV drones bijvoorbeeld over een return-to-home knop, waarbij de drone automatisch terugvliegt naar het vertrekpunt. 

Een erg populaire trend is de FPV goggle, een soort VR-bril waarmee de dronepiloot als het ware door de camera van de drone kijkt. De drone kan hierdoor nóg nauwkeuriger bestuurd worden. Je wordt hierdoor namelijk minder snel afgeleid door je omgeving en hebt tevens een veel beter beeld van de locatie waar de drone zich bevindt. 

Voorheen werden FPV drones vooral zelf in elkaar gezet door aparte drone onderdelen te bestellen. De afgelopen jaren worden er echter steeds meer RTF drones verkocht (Ready To Fly). Door deze ontwikkeling hoeven dronepiloten dus niet langer hun FPV drone zelf te bouwen. 

Consumer drones

Dit is het gros van de drones; betaalbare drones die goed te besturen zijn voor de gemiddelde consument en professional. Deze zijn vaak eenvoudig op te zetten en zijn behoorlijk snel en accuraat. Daarnaast hebben ze veiligheidsfuncties aan boord zoals dieptesensoren en extra camera’s zodat ze niet (of minder snel) zullen botsen, maar bovenal; ze beschikken over goede beeldkwaliteit.

De prijs van deze categorie drones begint bij zo’n €300,- voor de mini varianten zoals de DJI Spark en de DJI Mini 3 en lopen op tot €1600 voor de DJI Mavic 2 Pro en DJI Mavic 2 Zoom.

Prosumer drones

Prosumer drones zijn zo groot dat ze eigenlijk door twee mensen bediend moeten worden, mits je de camera die aan de drone bevestigd zit zo optimaal mogelijk wilt gebruiken. De bekendste prosumer drone is de DJI Inspire (2). Deze drone is uniek in de zin dat er een m43 sensor met een m43 lens mount op zit. Hiermee kun je lenzen van je foto- of videocamera op de DJI Inspire schroeven en ben je niet gebonden aan de wide angle lenzen die aan consumer drones bevestigd zitten. 

In het hogere segment drones is de Matrice 300RTK erg gewild. Deze drone is het nieuwste commerciële droneplatform van DJI, welke geïnspireerd is op de modernste vluchtsystemen. Daarnaast beschikt deze drone over een maximale vliegtijd van 55 minuten, een maximaal bereik van 15 km, diverse geavanceerde AI-functies en een omnidirectioneel detectie- en positioneringssysteem.

Wat kun je ermee?

Voorheen (ongeveer 10 jaar geleden) moesten we alles boven een bepaalde hoogte registreren, checken of vastleggen met behulp van een helikopter of hoogwerker. Dit kostte bakken vol geld, was vaak niet flexibel en tevens erg onveilig. Bovendien was er veel mankracht nodig. Tegenwoordig wordt dit soort werk steeds meer met behulp van drones gedaan. De drones van vandaag de dag zijn namelijk voorzien van diverse functies, zoals sensoren en hoogtemeters, om dit soort werk makkelijker, veiliger, sneller en goedkoper uit te kunnen voeren.

drone foto BPG Sieben

De nieuwe Europese wet- en regelgeving voor drones

Vanaf 31 december 2020 geldt er een nieuwe drone wet binnen Europa. Maar wat houdt deze wet precies in? In het kort: iedereen die in het bezit is van een drone en ermee wil vliegen, zal deze eerst moeten registreren. Afhankelijk van het gewicht van de drone en het gebruik ervan, dien je daarnaast een examen te doen. Hoe complex dit examen is, hangt af van de hiervoor beschreven punten.

De overheid controleert bovendien streng hoe dronebeelden gemaakt worden en door wie ze gemaakt worden. Dus, denk jij erover na om dronebeelden in te zetten voor jouw bedrijf? Zorg er dan voor dat de drone waarmee de beelden gemaakt worden geregistreerd is en bestuurd wordt door een ervaren dronepiloot met een officiële, Europese dronevergunning.

Waarom is deze wet er?

Aan de nieuwe drone wet kleven zowel voor- als nadelen. Het voordeel ervan is dat niet iedereen maar lukraak in het rond kan vliegen. Zelfs de hobbyisten onder de dronepiloten hebben nu meer verantwoordelijkheid. Voor professionele dronevliegers zijn de mogelijkheden met betrekking tot veilig vliegen beter geworden, aangezien dronepiloten nu meer ruimte en meer bevoegdheid hebben om de mooiste shots te maken zonder hierbij in overtreding te gaan.

Aan deze nieuwe wet zitten echter ook een paar flinke nadelen, en dan met name voor hobby piloten. Zij kunnen nu niet zomaar snel een drone de lucht in sturen en zullen eerst een registratie of examen moeten afleggen om de drone officieel te mogen besturen. Zo’n examen is niet goedkoop. En dat terwijl de aanschaf van een drone ook al niet bepaald goedkoop is. Een eerste examen kost gemiddeld €200,-. Haal je dit examen niet, dan kost ieder volgend examen €75,-. Indien je niet goed op de hoogte bent van de regels en de technische aspecten van je drone, dien je daarnaast ook nog een aanvullende opleiding te volgen. De kosten voor deze opleiding kunnen tot €3500,- exclusief BTW oplopen.

Overgangsregeling voor drones

Sinds de nieuwe Europese wet- en regelgeving op 31 december 2020, geldt een overgangsperiode voor drones die nog geen klasseaanduiding hebben in de vorm van het zogenaamde Cx-label (onderdeel van het bekende CE-keurmerk). Deze klasseaanduiding is erg belangrijk, omdat deze op den duur bepaalt in welke Open subcategorie (risicocategorie) een bepaalde drone terechtkomt. We onderscheiden hierbij 3 verschillende risicocategorieën, namelijk:

A1: drones die boven mensen vliegen
Dronevluchten binnen Open subcategorie A1 mogen alleen worden uitgevoerd met drones die licht van gewicht zijn en hiermee weinig risico opleveren voor mensen die zich op de grond onder de drone bevinden. Het maximale gewicht voor deze drones bedraagt 900 gram (of 500 gram indien de drone geen Cx-label heeft). 

A2: drones die in de buurt van mensen vliegenDe Open subcategorie A2 is bedoeld voor drones met een gewicht van maximaal 4 kg (of 2 kg indien de drone geen Cx-label heeft). Met deze drones moet horizontaal gezien een minimale afstand van 50 meter tot mensen gehouden worden.

A3: drones die ver weg van mensen vliegen
Tot Open subcategorie A3 behoren alle drones met een maximaal gewicht van 25 kg. Met deze drones moet minimaal 150 meter afstand gehouden worden van zowel mensen als bebouwing.

In eerste instantie gold een overgangsperiode van 2 jaar, maar deze is verlengd tot 31 december 2023. In de praktijk bleek men namelijk langer de tijd nodig te hebben om de technische vereisten van het Cx-label scherp te krijgen. Hierdoor dreigde de situatie te ontstaan dat dronepiloten binnen risicocategorie A1 en A2 per 1 januari 2023 niet meer zouden mogen vliegen. De fabrikanten van drones mogen immers geen nieuwe drones met Cx-label op de markt brengen totdat alle technische aspecten duidelijk op papier staan. 

Vanaf 1 januari 2024 vallen alle drones zonder Cx-label automatisch in subcategorie 3, met uitzondering van drones die lichter zijn dan 250 gram (deze blijven tot A1 behoren).

Dus… Waarom heb je deze content nodig?

 

  1. Een uniek perspectief: drones dragen bij aan het vastleggen van unieke perspectieven van een bepaald onderwerp vanuit de lucht. Of het nu gaat om de ligging van een bedrijfspand of het vastleggen van een bepaald evenement, met een drone beschik je over allerlei extra mogelijkheden waarover een normale camera niet beschikt.
  2. Drone content wordt schaarser: de nieuwe wet-en regelgeving zorgt ervoor dat het bedrijven steeds moeilijker wordt gemaakt om drone content te maken. Je zult eerst een kwalitatief goede drone moet aanschaffen. Daarnaast heb je natuurlijk iemand nodig die bevoegd is om een drone te vliegen. Tot slot is er nog een officieel vliegbewijs met registratie van de drone nodig.

Kortom, de bovenstaande twee punten zorgen ervoor dat bedrijven die besluiten te investeren in drone content, sneller met hun content tussen de concurrentie uit zullen springen.

Wil jij ook graag op een veilige manier professionele drone content laten maken? Met meer dan vijf jaar aan drone ervaring, helpt onze dronepiloot jou maar al te graag bij het creëren van de mooiste dronebeelden. Hiermee kan jouw bedrijf zich onderscheiden vanuit een uniek perspectief!

Via Sunny Side Up creëren wij onvergetelijke visuele content!

¹ De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Dit houdt in dat er grofweg iedere twee jaar een technologische sprong zal zijn waarbij de kracht van een processor (drone, computer, etc.) verdubbelt.

Ontdek onze resultaatgedreven aanpak

Voor organisaties die online winst willen maken.

Pure Minds samen naar resultaat