fbpx Skip to main content

Wat is het een jaartje geweest he? Iets met een virus en zo, de hele wereld lag stil… Of zo leek het. De dronewereld, die lag niet bepaald stil. Integendeel: 2020 was een glorieus jaar voor de ontwikkeling van de drones! De wet van Moore¹ is ook van toepassing op onze vliegvrienden; ieder jaar worden de drones sneller, steviger, veiliger en de camera’s eronder worden met iedere iteratie beter en van hogere kwaliteit.

De Europese Unie heeft uiteraard de drone markt in de gaten gehouden. Sterker nog, ze hebben een Europese drone wet ingevoerd die belangrijker kan zijn dan we in eerste instantie denken: zowel voor de drone piloot als het bedrijf dat dronebeelden wil laten maken.

Wat voor soort drones zijn er?

In 2010 kwam Parrot met de allereerste drone die bestuurbaar was via smartphones. Drie jaar later kwam de grote speler DJI met de Phantom drone. Deze drone was echter niet geschikt voor filmwerk, maar was eerder speelgoed. Je kon er namelijk niet mee filmen of fotograferen. Pas twee jaar later kwam DJI met de eerste drone die een camera met gimbal ‘under the hood’ had. Hiermee kon naast radiografisch vliegen ook voor het eerst via een systeem gefilmd worden. Ondertussen zijn we beland in 2021. In korte tijd zijn er heel veel nieuwe drones met allerlei technieken op de markt gekomen. Laten we eens even kijken wat voor soort drones er zijn.

drone foto python efteling

Microdrones/ FPV drones

Dit zijn extreem lichte en snelle drones die vaak worden ingezet om zeer dynamische momenten in beeld te brengen. Gewapend met een GoPro en een accu van 15 minuten kunnen ze door de kleinste raampjes vliegen met perfecte precisie…tenminste, als je een ervaren drone piloot bent.

Consumer drones

Dit is het gros van de drones; betaalbare drones die goed te besturen zijn voor de gemiddelde consument en professional. Deze zijn vaak eenvoudig op te zetten en zijn behoorlijk snel en accuraat. Daarnaast hebben ze veiligheidsfuncties aan boord zoals dieptesensoren en extra camera’s zodat ze niet (of minder snel) zullen botsen, maar bovenal; ze beschikken over goede beeldkwaliteit.

De prijs van deze categorie drones begint bij zo’n €300,- voor de mini varianten zoals de Spark en de Mini en lopen op tot €1600 voor de Mavic 2 pro en Zoom.

Prosumer drones

Dan kom je bij deze categorie uit: de prosumer drones. Deze markt is redelijk apart aangezien deze pas enkele jaren bestaat. De bekendste prosumer drone is de DJI Inspire (2). Deze drones zijn zo groot dat ze eigenlijk door twee mensen bediend moeten worden; dat is als je de camera eronder ook goed wilt gebruiken. De DJI inspire is uniek in de zin dat er een m43 sensor met een m43 lens mount op zit. Hiermee kun je lenzen van je foto- of videocamera op de Inspire schroeven en ben je niet gebonden aan de wide angle lenzen die onder de consumer drones zitten.

In een hoger segment vind je de Matrice, handig als je ergens op zolder een RED camera van €40k hebt liggen. Deze kun je namelijk onder de Matrice met zes propellers schroeven om daarmee de mooiste cinema shots te maken. Spielberg wants to know your location.

Wat kun je ermee?

Vroeger, héél vroeger (10 jaar geleden) moesten we alles boven een bepaalde hoogte registreren, checken of vastleggen met een helikopter of hoogwerkers. Dit kostte natuurlijk klauwen vol geld. Het was vaak niet flexibel en erg onveilig. Bovendien was er veel mankracht voor nodig. Tegenwoordig wordt dit soort werk steeds meer met drones gedaan:
De drones van nu hebben verschillende scanners en meters aan boord om dit soort werk makkelijker, veiliger, sneller en goedkoper uit te voeren.

drone foto BPG Sieben

De nieuwe 2021 drone wet; wat nu?

Vanaf 31 december 2020 geldt er een nieuwe wet binnen Europa voor alle drones binnen de EU. Wat zegt deze wet? In het kort: iedereen die een drone bezit en ermee wil vliegen moet deze registreren. Afhankelijk van het gewicht van de drone en het gebruik ervan dien je een examen te doen. Hoe complex dit examen is, hangt af van de hiervoor beschreven punten.

Waarom is deze wet er?

De wet heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat niet iedereen maar lukraak in het rond kan vliegen; zelfs de hobbyisten onder de dronepiloten hebben nu meer verantwoordelijkheid (en terecht). Voor de professionele dronevlieger zijn de mogelijkheden met betrekking tot veilig vliegen beter geworden; de professional heeft nu meer ruimte en meer bevoegdheid om de mooiste shots te maken zonder in overtreding te gaan.

Er zijn echter ook flinke nadelen aan deze nieuwe wet gebonden: een hobby piloot kan nu niet zomaar even zijn/haar drone in de lucht gooien. Er is een registratie en/of examen voor nodig om de drone officieel te mogen opereren. Een ander nadeel is dat deze examens geld kosten. De aanschaf van een drone is al een ding. Een eerste examen kost gemiddeld €200,-. Haal je dat examen niet, dan kost ieder volgend examen €75,-. Indien je niet goed op de hoogte bent van de regels en de technische aspecten van je drone, dien je ook een opleiding over deze kennis te volgen. De kosten voor deze opleiding kunnen tot €3500,- exclusief BTW oplopen.

Dus… Waarom heb je deze content nodig?

  1. Een uniek perspectief. Drones bieden een uniek perspectief van je onderwerp. Of het nou gaat om een bedrijfspand, wijngaarde, real-estate of een car chase; met een drone heb je mogelijkheden die onmogelijk zijn met een normale camera.
  2. Zeldzaamheid. Om anno 2021 drone beelden te kunnen maken heb je allereerst een goede (en niet goedkope) drone nodig. Daarnaast moet je een piloot met een aantal jaar ervaring vinden. Tot slot is er nog een officieel vliegbewijs met registratie van de drone nodig. Kortom: dankzij de zeldzaamheid van deze combi, zal jij met je bedrijf er meer uit gaan springen.

De overheid gaat controleren op hoe de drone beelden gemaakt worden en door wie ze gemaakt worden. Wil je drone beelden voor je bedrijf gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat de drone waarmee de beelden gemaakt worden geregistreerd is en bestuurd wordt door een ervaren piloot met een officiële, Europese drone vergunning.

Wil je ook veilig gebruik willen maken van professionele lucht beelden of fotografie? Met meer dan vijf jaar aan drone ervaring kunnen wij je daarbij helpen. Schitterende drone beelden waarbij je jouw bedrijf onderscheidt vanuit een uniek perspectief!

Via Sunny Side Up creëren wij onvergetelijke visuele content!

¹ De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Dus wat het zegt is dat er grofweg iedere twee jaar een technologische sprong zal zijn waarbij de kracht van een processor (drone, computer, etc) verdubbelt.

Ontdek onze resultaatgedreven aanpak

Voor organisaties die online winst willen maken.

Pure Minds samen naar resultaat