Praktijkervaring is de stap naar de toekomst

 

Yes! Na 3 lange jaren (of meer) studeren, heb je eindelijk dat zuurverdiende papiertje in de pocket. Met een flinke dosis motivatie en een bak vol theoretische kennis ga je op zoek naar jouw droombaan. Maar dan komt het.. Zo ongeveer iedere goede werkgever is op zoek naar werknemers met een X-tal jaar ervaring. Net afgestudeerde studenten die geen ervaring hebben komen hierdoor niet snel aan de bak, althans niet voor de baan die ze in gedachten hebben. Hoe kun je dan een stap voor zijn? Ik heb zelf gekozen voor een Online Marketing Traineeship, waar ik je graag meer over wil vertellen in deze blog.

Ervaring opdoen tijdens je studie

Laten we eerlijk zijn: een baantje naast je studie is niet het meest ideale voor een student. Een full-time studie neemt veel tijd in beslag en je wilt natuurlijk ook nog een sociaal leven hebben. Zo dacht ik er in ieder geval over. Maar toen ik eenmaal klaar was met mijn studie, realiseerde ik me dat ik nog veel te weinig praktijkervaring had. Daarom heb ik ervoor gekozen om me eerst te oriënteren op de arbeidsmarkt bij een bedrijf dat aansluit op mijn kennis en interesse, voordat ik doorga met een Masterstudie.

Tijdens mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen heb ik een hoop kennis opgedaan. Met de traineeship kon ik deze kennis ook daadwerkelijk inzetten bij echte cases en leer je hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Daarnaast heb je met een traineeship op je CV een voorsprong op die 100 andere afgestudeerden die met alleen een diploma op jouw droombaan solliciteren.

Zet theoretische kennis om in de praktijk

De kloof tussen theorie en praktijk onder studenten is naar mijn mening ontzettend groot. Tijdens je studie doe je immens veel kennis op over relevante zaken, maar zijn deze op de werkvloer nog steeds zo belangrijk? Je komt hier alleen achter door het te doen! Uit mijn ervaring blijkt dat ik basiskennis heb opgedaan tijdens mijn studie, maar pas vaardigheden heb ontwikkeld in de praktijk.

Gedurende mijn studie werd er voornamelijk gefocust op oorzaak en gevolg principes. Hier stond de invloed en effecten van consumenten centraal. Maar hoe bedrijven hierop inspelen door gebruik van diverse tools werd niet besproken. Termen als SEO en SEA had ik wel eens voorbij horen komen, maar is helaas niet in de diepte behandeld. Gelukkig kreeg ik tijdens mijn traineeship de kans om te werken met verschillende tools en keek ik vanuit het perspectief van de ondernemer én de consument. Door zelf aan de slag te gaan met programma’s en data krijg je pas inzicht op de effecten. Je wordt constant gestimuleerd en scherp gehouden door de veranderingen.

Met de traineeship bij Pure Minds heb ik mijn kennis, die ik heb opgedaan tijdens mijn studie, kunnen omzetten in de praktijk. Dankzij de vele oefeningen is mijn analytisch vermogen flink verbeterd en ben ik beter in staat om te denken in oplossingen. Mijn creativiteit heeft een flinke boost gekregen, omdat ik mijn eigen ideeën mocht inbrengen en zelfs mocht uitvoeren. Daar bovenop heb ik een beter inzicht gekregen in de organisatie van een online marketing bureau en heb ik mijn vaardigheden nog extra kunnen verrijken.

Neem de tijd om te leren en te ervaren en werk aan je toekomst

Ik heb tijdens mijn studie geen economische vakken gevolgd. Daarom maakte ik me zorgen dat ik niet de juiste basiskennis zou bezitten. Maar met een traineeship kijk je juist mee om erachter te komen hoe alles in zijn werk gaat. Stap voor stap leer je de ins en outs van het bedrijf kennen en mag je uiteindelijk ook zelf meedraaien. Ik heb geleerd dat het in de praktijk niet altijd nodig is om alle kennis al in huis te hebben, want het doel is dat je leert terwijl je werkt. Zolang je maar bereid bent om je best te doen en stappen te zetten.

Mijn tijd als trainee heeft me niet alleen praktische vaardigheden opgeleverd, maar ik heb ook veel meer geleerd over mijzelf. Ik ben tot veel meer in staat dan ik dacht. De combinatie van trainingen en de mogelijkheid om eigen ideeën uit te oefenen heeft mij veel zekerder gemaakt in mijn talenten en ontwikkeling. Dankzij deze zekerheid heb ik een goed idee over mijn carrière en weet ik welke kansen er zijn voor mij als toekomstige online marketeer.

Neem de tijd en gun jezelf de tijd om te leren en te ervaren. Dankzij praktijkervaring kom je erachter welke aspecten je interessant vindt en welke niet. Er komen veel trials and errors bij kijken, maar laat dat je niet tegenhouden. Werkervaring is de eerste stap naar een succesvolle toekomst!

Hoe weet je of een bedrijf bij je past?

Je hebt besloten om een stage of traineeship te volgen. Maar hoe kom je erachter of dit wel het bedrijf is waar je praktijkervaring wilt opdoen? Hier volgt een aantal vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Vraag naar het bedrijf – Laat zien dat je geïnteresseerd bent! Daarnaast is het voor jezelf ook handig om te weten hoe hun bedrijfscultuur eruit ziet.
  • Hoe groot is het team en wat is de samenstelling?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden en doelen voor mij?
  • Wat kan ik van jullie verwachten op het gebied van ontwikkeling en ondersteuning?

Pure Minds doet het anders!

Gedurende mijn traineeship heb ik goede begeleiding gekregen van al mijn collega’s. Tips en kennis werden massaal gedeeld, waardoor het werk een stuk gemakkelijker werd. In korte tijd heb ik de kans gekregen om mee te werken aan verschillende projecten. Het maakt niet uit of je nieuw of onervaren bent, want er wordt altijd naar je geluisterd en je krijgt de mogelijkheid om inzichten te delen.

Het werk van een Online Marketeer bij Pure Minds is onwijs gaaf. Saaie kantoordagen bestaan hier gewoonweg niet. Je werkt samen met een slim, jong en dynamisch team aan toffe projecten en er is tussendoor ook tijd voor plezier zoals een potje ping-pong in de pauze of onder genot van een biertje tijdens de vrijmibo.

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen overtuigen van de voordelen van een werkervaringsplek. Zoek een leuk bedrijf waar je meer van wilt leren en werk aan je toekomst!

Wil jij zoals ik ook een dynamisch leertraject volgen? Dan heb jij geluk! Pure Minds is nog op zoek naar een stagiair(e) CMD en stagiair(e) Online Marketing. Grijp nu je kans en solliciteer hier voor het leukste online marketing bureau!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *